Cursus Zwanger?

Helaas is de cursus Zwanger? op dit moment niet beschikbaar. Binnen Oefentherapie Hoogezand zijn we naarstig op zoek naar een college Oefentherapeut die deze cursus binnen de praktijk kan geven. Nadat onze collega Truus Groeneveld met pensioen is gegaan hebben we nog geen vervanging gevonden. Wellicht binnenkort!(aug.2018)

Zwanger? is een programma wat je kunt volgen tijdens je zwangerschap, waarbij beweging wordt gecombineerd met voorbereiding op de bevalling en de periode erna. Bij het bewegen staan dagelijks voorkomende activiteiten centraal. En mooi meegenomen: het wordt vergoed door de zorgverzekeraar!

Cursus
De cursus bestaat uit 8 lessen van 1 uur per week, waarvan 1 les een partnerles is. In deze les is er aandacht voor de bevalling, ademhalingstechnieken en wordt er besproken wat jouw partner voor jou kan betekenen tijdens de bevalling.

Het beweegprogramma bestaat uit een combinatie tussen:
– Oefeningen voor versterking, stabiliteit, pijnvermindering en ontspanning
– Adviezen voor houding en beweging (verminderen/voorkomen van klachten)
– Ademhalings- en perstechnieken
– Informatie over de zwangerschap, bevalling en kraamperiode
– Inzicht in ontstaan van zwangerschapsgerelateerde klachten

Voor wie?
De cursus is geschikt voor alle zwangeren, met name voor vrouwen die klachten ervaren in de zwangerschap of in het verleden rug- of bekkenklachten hebben gehad. Echter, vrouwen die geen klachten hebben en zich op een actieve manier willen voorbereiden op de komende bevalling kunnen de cursus ook volgen.
Zowel ervaren moeders, als vrouwen die zwanger zijn van hun eerste kindje, zijn van harte welkom.

Wanneer starten?
Je kunt het beste met de cursus starten wanneer je tussen de 24 en 29 weken zwanger bent. Kies een groep die minstens 3 weken voor je uitgerekende datum afgerond is (6 weken wanneer je in verwachting bent van een tweeling). Wanneer je klachten hebt, is het raadzaam om een individuele intake te plannen voorafgaand aan de cursus. Zodoende kan er in de cursus rekening worden gehouden met jouw klachten.

Groepsgrootte
De groepsgrootte is maximaal 7 personen, zodat er altijd ruimte blijft voor persoonlijke aandacht.

Waarom deze cursus?
Er zijn veel cursussen die niet of onvoldoende geschikt zijn wanneer je klachten hebt tijdens je zwangerschap. Om die reden is het programma Zwanger? opgezet. Er wordt veel aandacht besteed aan houding en beweging, omdat je door het aanpassen van je houding en manier van bewegen grip uitoefent op je klachten. Zo kun je, ondanks dat je klachten hebt, op een leuke en praktische manier een zwangerschapscursus volgen!
Daarnaast is uit ervaring gebleken dat vrouwen die een zwangerschapscursus volgen, waarin ook een deel wordt besteed aan de voorbereiding op de bevalling met o.a. ademhalingstechnieken, rustiger en ontspannen een bevalling in gaan.

Data en Planning
Op de Facebookpagina van Oefentherapie Hoogezand of op deze website onder Nieuws kun je de actuele planning vinden van de cursus. Maar je kunt natuurlijk ook telefonisch contact opnemen, zodat je persoonlijk kan worden geadviseerd.

Kosten / Vergoeding
Zwanger? wordt door de zorgverzekeraars vergoed vanuit het aanvullende pakket. Als je (lichte) klachten ervaart, kun je hier aanspraak op maken. Hierbij geldt: één les staat gelijk aan één behandeling voor oefentherapie Cesar/Mensendieck. Wil je hier meer over weten? Neem dan telefonisch contact op of vul het online contactformulier in.

Ervaar je geen klachten? Of heb je een onvoldoende toereikende aanvullende verzekering? Dan zijn er andere mogelijkheden voor vergoeding. Een aantal zorgverzekeraars hebben namelijk een aparte dekking in hun polis opgenomen voor ‘preventieve scholingen of cursussen’, waar zwangerschapscursussen soms ook onder vallen. Hierop kun je dan aanspraak maken voor een (gedeeltelijke) vergoeding.
Mocht blijken dat je helemaal geen vergoeding krijgt, zijn de kosten € 100,- voor de cursus.

Het eventuele intakegesprek wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering voor oefentherapie Cesar/Mensendieck. Wanneer je geen aanvullende verzekering hebt, zijn de kosten € 30,- voor het intakegesprek.

Overig
Trek van tevoren makkelijk zittende kleding aan (bijvoorbeeld geen rokje of strakke spijkerbroek) en neem een groot badlaken mee.

Aanmelden
Enthousiast geworden? Je kunt je aanmelden via het online contactformulier of door te bellen met Oefentherapie Hoogezand via het telefoonnummer 0598-393891.