Hoe gaat het met jou?

Hoe gaat het met jou? Kunnen wij jou helpen?
Handelingen die jou pijn geven, beweegirritaties die jij ondervindt, slecht slapen, niet uit de voeten kunnen met jouw lijf op de dag of het niet lekker verlopen van de ontwikkeling van jouw kind. Daar wil je een oplossing voor.

Kinder- en oefentherapie Hoogezand bestaat 30 jaar. Ons team bestaat uit deskundige, zorgvuldige en hard werkende mensen met het hart op de goede plek. We weten waar we goed in zijn. Zorg verlenen.

We verminderen pijn en irritaties, lossen beweeg- en ontwikkelingsproblemen op en werken aan positieve veranderingen in jouw beweeggedrag. Meestal is die zorgverlening afdoende en kun je daarna zelfstandig verder. Soms is aanvullende hulp nodig. Dan gaan we in overleg en helpen jou met een eventuele doorverwijzing.

Wij werken samen met jou
Het hebben van een klik in een samenwerking vinden wij belangrijk. Een klik? Jazeker.
Het is goed om als samenwerkende partij door één deur te kunnen. Dat er over en weer vertrouwen is en een ieder zichzelf kan zijn. Met meerdere zorgaanbieders binnen de praktijk is er vast iemand die bij jou past.

Kinder- en oefentherapie Hoogezand
Of je nu een baby, kleuter, tiener, puber, zwangere, een jonge of oudere volwassene bent; de diverse disciplines binnen Kinder- en oefentherapie Hoogezand bieden zorg aan 0 tot 110 jarigen. In onze praktijk geven wij Oefentherapie Cesar-Mensendieck, Kinderoefentherapie, Ontspannings- en gedragstherapie middels het Netwerk Chronische Pijn, Bekkenoefentherapie, Slaapoefentherapie, Manuele therapie en Diëtiek.

Wij benutten elkaars deskundigheid en delen onze kennis. We handelen professioneel, zijn zorgvuldig en betrouwbaar. Ook zijn we eerlijk en oprecht. Wij werken samen om jouw zorgvraag optimaal te kunnen beantwoorden.

Onze samenwerking in Midden-Groningen e.o.
Het voordeel van al jaren bestaan maakt dat de routes zijn uitgestippeld. Samenwerken met de ziekenhuizen UMCG, Martini en Ommelanden, huisartsen en specialisten hebben wij hoog in het vaandel staan. Trouw zijn wij in onze communicatie door constructief overleg en verslaglegging. Ook staan er lijnen uit met onze collega’s fysiotherapie, osteopathie, podotherapie, ergotherapie en logopedie. Daarnaast werken we samen met de gemeente, de (basis)scholen en verdere instanties. Nodig om zorg af te stemmen.

Werken aan jezelf
Zorg ontvangen en werken aan jezelf is een serieuze aangelegenheid. We plaatsen dat met jou in het juiste perspectief. Pijn of last heb je niet zomaar. Gelukkig zijn problemen in houding, beweging, groei en ontwikkeling vaak te sturen. In kleine stappen helpen we jou op weg. Ontdek waar wij goed in zijn; de kracht van samenwerken. Doe ermee wat je wil!

 

Update berichtgeving Corona mei 2020

Update berichtgeving Corona mei 2020.
Zorg voor elkaar!
 
Binnen Oefentherapie Hoogezand zijn verschillende oefentherapeuten werkzaam.             Allemaal volgen we het beleid van het RIVM. Desondanks hebben we een diversiteit aan cliëntgroepen wat maakt dat besluitvorming over voortgang van afspraken divers is.         Neem contact op met jouw eigen oefentherapeut voor meer informatie.
 

Natuurlijk zijn wij op werkdagen bereikbaar per telefoon en mail! Aanmelden voor onderzoek en/of behandeling kan gewoon! De meeste zorg verlenen wij momenteel via beeldbellen. We hebben hiervoor verschillende devices tot onze beschikking.  Bel of mail ons gerust via Contact & meer informatie

Lees hier het stappenplan wat wordt gevolgd voordat wij overgaan op persoonlijke behandelingen in de praktijk, aan huis, een instelling of het onderwijs. Met elkaar overleggen we aan de hand van dit stappenplan wat verstandig, en vooral wat veilig is.

Zoals genoemd volgen wij de richtlijnen van de RIVM. Zo wassen wij vaak onze handen, schudden geen handen, volgen een beleid t.a.v. desinfectie en beschermingsmaterialen, bewaken de anderhalve meter afstand waar mogelijk en blijven thuis bij het geringste vermoeden van verkoudheid, hoesten, koorts of andere ziekteverschijnselen. Uiteraard vertrouwen wij erop dat jullie dezelfde aandachtspunten in acht nemen.
 
De scholen gaan 11 mei as. met aangepast beleid weer open. Wat dat betekent voor de Kinderoefentherapie op scholen is nog niet bekend. Begrijpelijkerwijs willen scholen eerst zelf intern de boel op orde hebben. De behandelingen Kinderoefentherapie vinden nu plaats via videobeeldbellen. Aangezien we veel hands-on technieken gebruiken in de fysieke begeleiding van kinderen wordt op dit moment goed nagedacht hoe we met de Kinderoefentherapie hier verantwoord en op een veilige manier invulling aan kunnen geven. Voor nu gaan we door met de begeleiding via het digitale videobellen.
 
Hoe mooi is het te ondervinden dat onze jonge en oudere cliënten graag gebruik maken van onze deskundigheid  en hulp. Veel van onze cliënten hebben de behandelingen via beeldbellen voortgezet! Zelfs intake en onderzoek vinden plaats via het beeldscherm van mobiel, laptop, notebook en PC.  Geheel veilig en toch onze hulp en tips voor jou.
 
Team Oefentherapie Hoogezand
 
 

Zorgt de Corona-crisis voor achterstanden?

Zorgt de Corona-crisis voor (leer)achterstanden bij basisschoolkinderen?

Op 21 april 2020 kwam het verlossende woord van minister-president Rutte. Op 11 mei 2020 mogen met aangepast beleid de basisscholen weer open. Wat voelde jij hierbij? Opluchting of zie je het juist helemaal niet zitten? Een ieder zal zijn eigen gedachten er over hebben.

Het is een vreemde tijd en de Corona-crisis lijkt vooralsnog niet voorbij. De scholen zijn 8 weken dicht geweest wanneer we op 11 mei 2020 weer starten. In de media zijn we overladen met Coronanieuws. Soms informatief maar soms ook misleidend of niet waar. Heb jij je, net als Kinderoefentherapie Hoogezand, ook zo geërgerd aan het gewauwel in de media over het oplopen van achterstanden en de grote verschillen tussen kinderen als de scholen weer beginnen?

Even een vraagje? Waren het niet juist de verplicht thuiswerkende ouders en verzorgers die hun kinderen ondanks eigen werk bijstaan in hulp en uitleg van (t)huiswerk? Waren het niet juist de juffen en meesters die huiswerkpakketten opstelden, belden en beeldbelden met de kinderen en een vinger aan de pols hielden? Wat is het negatief om de focus op achterstand te leggen.

Ja…natuurlijk is het voor ieder kind anders en ja, natuurlijk hebben kinderen verschillende mogelijkheden en vaardigheden. En ook zijn we ons ervan bewust dat niet alle kinderen een veilig thuis hebben!

Toch is iedereen er 8 weken uit geweest! Dat is voor alle leerlingen gelijk. Wij hebben vertrouwen in de kracht en flexibiliteit van kinderen, in de hulp van ouders en verzorgers en in de zorgvuldige aanpak en begeleiding van de basisscholen! Niks geen belemmerende gedachten over achterstanden maar een opbouwende en positieve aanpak door te denken in praktische mogelijkheden die toepasbaar zijn. Daar kom je toch veel verder mee?

Kinderoefentherapie Hoogezand werkt met kinderen die problemen ondervinden in hun motorische ontwikkeling. Kinderen met een niet reguliere prikkelverwerking, die over -of onderprikkelt zijn. Daar zijn ze mee geboren. Ze hebben er niet om gevraagd. Daarnaast zijn er kinderen die onleesbare handschriften hebben, vele bekers drinken omstoten en struikelen over stoeprandjes. Heb je dan een motorische achterstand? Nee, je bent om wat voor redenen dan ook, niet zo handig. Het is het uitzoeken waard hoe of dat komt!

Hoe lastig is het dan dat we van zorgverzekeraars om de behandelingen vergoed te krijgen moeten spreken van aantoonbare ontwikkelingsachterstand. We gruwelen ervan, maar moeten wel. Of toch niet? Mooie stof voor een volgende blog 😉

In ieder geval denkt Kinderoefentherapie Hoogezand in mogelijkheden, in ervaring opdoen, in leren weerbaar te zijn of leren weerbaar te worden. Samen zoeken we uit wat jouw sterke kanten zijn en hoe jij (sensomotorische) leerervaring opdoet? Wat ervaar jij en hoe leer je ervan? Hier lees je wie wij kunnen helpen in Wanneer nodig?

Iedereen heeft verschillende kwaliteiten en talenten. Kinderoefentherapie Hoogezand is niet geheel toevallig gespecialiseerd op het gebied van sensomotoriek met een orthopedagogische aanpak om de sensoriek, motoriek, weerbaarheid en het zelfvertrouwen van kinderen te ondersteunen.

Kijk in ons spelboek hoe we dat deden bij aanvang van deze Corona-crisis. Toen we het contact wat verloren zijn we gaan bellen. We vroegen de kinderen aan de telefoon en luisterden naar hen. Veel ouders en kinderen zijn de behandelingen weer opgestart via beeldbellen. Een prachtig middel in vreemde tijden. Niet optimaal maar wel werkbaar en vooral…er is weer contact! Met spelschema’s steeds voor 3 weken hebben we de ontwikkeling van kinderen kunnen volgen.

Dankbaar zijn we voor de meehelpende ouders, verzorgers, juffen en meesters. Soms in een spagaat om een helpende hand te bieden en tegelijkertijd hun enthousiaste kind in de lens van de camera te vangen. Enorm bedankt! We gaan ermee door, ook na de meivakantie!

Dus niet denken in achterstanden maar denken in mogelijkheden! Kunnen wij jouw kind of de leerlingen van jouw basisschool helpen? Neem dan contact met ons op via Contact & meer informatie

Hoe maak je kinderen vaardig en zelfstandig?

Nieuwsgierig naar hoe jij je kinderen vaardig en zelfstandig maakt?

Je herkent het vast…jij hebt haast en jouw kind(eren) zet(ten) alle treuzeltechnieken in die je maar kunt bedenken. Je struikelt over alle rondslingerende spullen. Aangekomen op school hoor je geïnteresseerd de leerkracht aan die vertelt dat jouw kind niet snel genoeg werkt en/of onhandig is in klastaken, het buitenspelen of vaak ongelukjes heeft in de gymles. En word jij ook gek van het eeuwige; “Dat kan ik niet”  wat je kind roept?                 Jawel, dat kan jij wel…je moet alleen even de tijd nemen om het te leren.                            Laat er nu altijd te weinig tijd zijn…of is dat niet waar?

Hoe helpt Kinderoefentherapie Hoogezand kinderen die moeite hebben met prikkelverwerking (sensorische integratieproblemen). Kinderen die onhandig zijn of moeite hebben met motorische vaardigheden? Door ze de tijd te geven de dingen zelf te doen. Op hun eigen manier en op hun eigen wijze (vaak eigenwijs) Wij helpen en geven advies, maar de kinderen bij Kinderoefentherapie Hoogezand doen het ZELF!

Hoe kom jij  in kleine stapjes tot minder frustratie bij jezelf en meer zelfstandigheid en handigheid bij je kinderen. Ook jij kan jouw kinderen de dingen ZELF laten doen!

Okee, makkelijker gezegd dan gedaan en ja… het kost in eerste instantie investering en tijd. Toch worden jouw inspanningen beloond.  Echt waar! Het levert jou en je kind(eren) veel op.

Laten we eens beginnen met de praktische dingen van de dag. Aankleden, uitkleden, broodje smeren, tas inpakken naar school, helpen met de huis en tuin klussen. Geef jouw kind eigen taken! Geef je kind het gevoel veel zelf te kunnen. Geef het zelfvertrouwen.

Maar hoe dan?

Alle begin is moeilijk. Het vraagt om enig geduld en het vraagt om creativiteit. Jij denkt sneller te zijn door met alles te helpen. Met aan- en uitkleden, met afdrogen na het douchen, met de lunchpakketjes klaar maken voor school en door geen hulp te vragen bij de dagelijkse huishoudelijke klussen.

Niet waar…wanneer jouw kinderen dit zelf doen, houd jij tijd over en maak jij je kinderen zelfstandig. Win-win 🙂

Wanneer jouw kind oefent om sokken aan- en uit te trekken oefent het OOK hoe je dan je sok moet vasthouden en je handen daarin samenwerken. Het leert dat staande je broek aantrekken sneller gaat dan zittende op de grond en dat je daar evenwichtsvaardigheden voor nodig hebt. Dat tafeldekken een vast volgorde nodig heeft omdat het erg onhandig is eerst de borden op tafel te zetten en daarna pas het tafelkleed….

Handmotoriek, handsamenwerking, evenwicht, ordenen en plannen. Allemaal motorische vaardigheden die worden geoefend en jouw kind zelfstandig maken. Bovendien heb jij dan tijd voor de dingen die je zelf wilt doen of samen met je kind(eren) wilt doen. Jong geleerd is oud gedaan

Dit moet je natuurlijk niet gaan oefenen in het half uurtje voordat iedereen de deur uit gaat of wanneer je op tijd staat.

Wel vanaf een jaar of 2-3 stapsgewijs beginnen. Begin klein, met een eigen zelfstandig taakje. Laat eens zelf broodje smeren met een kindermes, laat ze zelf de sokken uittrekken (dat is makkelijker dan sokken aantrekken. Gaat dat goed dan stap je over op het aantrekken van sokken) Oh ja….Vermijdt geen veterschoenen en knoopbroeken, maar investeer tijd in hoe je met die dingen omgaat. Echt waar…je hebt er op termijn voordeel van.

Samen is niet alleen

Het is gezellig om samen dingen te doen. Smeer jij jouw brood, laat jouw kind zijn eigen broodje smeren. Kleed jij je aan en laat je zien in welke volgorde jij dat doet. Laat je kind hetzelfde doen. Ben jij aan het koken dan is een keukenhulp in de vorm van 2 extra handen niet gek. Zeggen ze niet altijd…goed voorbeeld doet volgen?

Ieder op zijn eigen wijze

Het is echt verschrikkelijk moeilijk om je kinderen te laten aanmodderen. Ik vind dat reuze lastig en jij waarschijnlijk ook. Alles in jou schreeuwt om de klus over te nemen.                  NIET DOEN! Bewaar je geduld, richt je op wat anders en laat ze stoeien. Geef duidelijke gestructureerde tips en doe het voor… MAAR NEEM GEEN TAKEN OVER….

Ze leren ervan, oefening baart kunst en herhaling maakt dat ze er steeds beter in worden. Na een succesvolle taak is iedereen blij en trots. Op naar de volgende klus…

Ook jij pakt het aan op je eigen wijze. Wat wil je? Wat kan je? Wat past bij jou? Alles tegelijkertijd uit handen geven is onbegonnen werk. Begin klein en bedenk wat jij het handigst vindt. Vraag jouw kind waarbij het wil helpen in huis en geef hem die taak (in veiligheid, vertrouwen en geborgenheid). Maak het leuk en doe het spelenderwijs. Wees creatief en doe samen jullie dingen.

Om je op weg te helpen hier een link naar een mooie opstart: https://nl.pinterest.com/pin/392516923775667283/

Vind je het moeilijk om dit stapsgewijs aan te pakken of weet je niet hoe te beginnen? Neem dan contact met op ons. We helpen je graag op weg! Contact & meer informatie

 

 

 

 

Hoe krijg jij 10 minuten voor jezelf? Onze top 5

Wil jij 10 minuten voor jezelf? Hoe zet je jouw kind(eren) 10 minuten aan het werk? Onze top 5

Je kent het vast. Nog even wat achter de computer afmaken zodat die belangrijke mail de deur uit kan. Of toch weer te laat gestart met eten koken terwijl je straks de deur uit moet.     Er zijn vele redenen waarom het fijn kan zijn om even 10 minuten voor je zelf te hebben. Zorg er natuurlijk wel voor dat de situatie vertrouwd en veilig is. Dat jouw kind zelf bezig kan zijn zonder jouw aandacht.

Hoe doe je dat?

Neem je kind bij je aan tafel als je achter je digitale voorziening kruipt. Laat je kind jouw helpen bij het eten koken en geef het een taak die het aan kan. Dan heb jij je handen vrij. Ga op zoek naar een taak die jij je kind(eren) kunt geven, terwijl jij je 10 minuten eigen tijd krijgt. Kinderen moeten dat natuurlijk wel aankunnen en er oud genoeg voor zijn. Maar er kan veel!

Gamen, TV-kijken en muziek luisteren zijn geweldige middelen om even die 10 minuten te creëren. Kinderen vermaken zich er uitstekend mee en ontspannen wel degelijk. Het is natuurlijk de vraag of het ook bijdraagt aan de vaardigheden en zelfstandigheid van jouw kind? Ja natuurlijk, maar het kan anders. Spelen en bewegen maakt het leven leuker.     Echt waar!

  • Spelen en bewegen is een leuke manier om je kind te laten ontspannen
  • Spelen en in beweging zijn geeft kinderen energie
  • Door te spelen en bewegen oefent jouw kind zijn/haar (motorische) vaardigheden
  • Spelenderwijs kan jouw kind zijn gedachten even verzetten
  • Jouw bezige kind geeft jou 10 minuten ruimte voor eigen tijd 😊

Onze top 5 veilige speeltips:

  • Print een door jouw kind zelf gekozen kleurplaat uit en laat deze inkleuren met wat dan ook; kleurpotloden, stiften, wasco, verf…wat er maar voor handen is en wat jouw kind wil.
  • Pak een constructiespel (lego, knex, bouwblokken, Kapla, etc.) en spreek samen van te voren af wat de bouwopdracht is. Maak een vliegveld, een treinspoor, een kasteel, een hijskraan, what ever. Kom tot een gerichte opdracht. Na afloop natuurlijk niet vergeten het bouwsel te bewonderen en er even een fotootje van te maken.
  • Zoek de vouwblaadjes op en geeft een gerichte vouw of knutseltaak. Vouw 10 kikkers en doe er een kikkerspringwedstrijd mee. Vouw een bloem, een trein of een vlinder. Maak er afspraken over zodat jij je 10 minuten creëert.
  • Jij je werk af? Je kind zijn huiswerk ook! Spreek samen af wat er nodig is en hoe dit aan te pakken. Wat wil jouw kind en wat heeft het ervoor nodig. Pak de timer, eierwekker, de zandloper of mobiel en zet de tijd op 10 minuten. Spreek af dat vragen stellen pas mag na 10 minuten. Dat geeft duidelijkheid.
  • Spreek af 10 minuten in de tuin te spelen op de glijbaan, de schommel of trampoline. Misschien is er wel een sprong die je kunt gaan oefenen zoals de vogelverschrikker, de robotsprong of de lepeloefening. Hoogst waarschijnlijk heeft je kind veel betere eigen ideeën. Speek af dat er 10 minuten oefentijd is en wees ook duidelijk wat absoluut niet mag 😉 Geef aan dat jij na 10 minuten komt kijken hoe of het gaat. Misschien tref je wel een ware circus artiest of een heerlijke troep. Zelf laten opruimen is ons advies. Heb jij nog wat extra tijd. En is het vreselijk vies weer? Misschien is kleddernat worden en stampen in de plassen juist leuk? Toch liever binnen? Hoe snel kun jij alvast je pyama aantrekken? Hoe vaak kun jij de trap op en af in 10 minuten (maakt de eerste minuten wel veel lawaai..is snel over hoor) Kun jij in 10 minuten de was opvouwen? En niet mopperen als het er niet uitziet! Er zijn vele doe-klusjes te bedenken!

Kinderoefentherapie Hoogezand gunt jou je eigen tijd. Hoe zelfstandiger en vaardiger jouw kinderen worden, hoe meer eigen tijd je hebt!

Nieuwsgiering naar meer tips en tops? Is er een manier waarop wij jou, jouw kind of de leerlingen van jouw basisschool kunnen helpen? Vraag het ons gerust. Klik hier voor Contact & meer informatie

 

Motoriekacademie : Aan de slag met schrijven

Uitnodiging Motoriekacademie Kinderoefentherapie Hoogezand

Waar : Wijkcentrum de Kern, Rembrandtlaan 72a in Hoogezand
Tijd    : Op maandag 10 februari 2020 van 16.00 – 17.00 uur

 

 

 

 

 

 

Graag nodigen we leerkrachten van de groepen 1 t.m. 8, Intern- en Extern Begeleiders en verdere geïnteresseerden uit voor de volgende Motoriekacademie van Kinderoefentherapie Hoogezand.

Op 10-02-2020 om 16.00 uur in Wijkcentrum de Kern in Hoogezand gaan we aan de slag met schrijven. Na bijscholing over recente inzichten over schrijfonderwijs aan de hand van het boek  “Aan de slag met handschriftonderwijs, over het belang van leren schrijven met de hand” van Anneloes Overvelde en Ria Nijhuis – van der Sanden, delen we graag onze kennis met jullie. Aan de slag met schrijven gaat over het belang van schoolbreed leren schrijven met de hand en wat te doen bij schrijfproblemen?

“Steeds meer kinderen hebben moeite met leesbaar schrijven. Dat is jammer, want met de hand schrijven is belangrijk voor ontwikkeling van de hersenen.

Wetenschappelijk onderzoek laat in toenemende mate zien dat jonge kinderen al schrijvend hun brein ontwikkelen en daardoor makkelijker leren.

In deze presentatie wordt ingegaan op de aandachtspunten die in alle fasen (groep 1 tm groep 8) van het leren schrijven relevant zijn.

Hierbij wordt wetenschappelijk onderzoek gekoppeld aan praktische oplossingen zodat je er direct mee aan de slag kunt.”

Graag ontmoeten we jullie in onze praktijk op Maandag 10 februari as. om 16.00 uur.

Wijkcentrum de Kern in Hoogezand is de praktijklocatie van Kinderoefentherapie Hoogezand. Deze bevindt zich aan de Rembrandtlaan 72a, 9601 XD, in Hoogezand.

Aanmelden is niet nodig en er is gratis parkeergelegenheid aanwezig op het Rembrandtplein tegenover de praktijk.

Met hartelijke  groet,

Marjon Bos en Liesbeth Tijdens, Kinderoefentherapeuten Cesar – Mensendieck

Kinderoefentherapie Hoogezand

W|   www.leerbewegen.nl

F  |   Volg ons ook via Facebook!