Onderwijsprogramma Zit je goed?

Gemiddeld zitten kinderen tussen de 4 en 11 jaar 8,1 uur per dag. Er zijn steeds meer kinderen die last krijgen van rug-, nek- of hoofdpijn door een niet gunstige zithouding. Bijvoorbeeld tijdens het schrijven, bij het gebruik van een tablet, laptop of een smartphone.

Oefentherapie Hoogezand start in samenwerking met gemeente Midden Groningen het onderwijsprogramma ‘Zit je goed?’. Zit je goed is gericht op het verbeteren van het zitgedrag van basisschoolkinderen.

Er zijn steeds meer kinderen met rug- en nekklachten. Grotendeels komt dit om dat ze steeds vaker en langer achter elkaar zitten. Al kan je het soms nauwelijks zitten noemen en is het meer onderuit hangen in een stoel… Daarnaast hebben ze door de lage spierspanning moeite met zich te concentreren ten nadele van de schoolprestaties.

Oefentherapie Hoogezand is een aantal maanden geleden in gesprek gegaan met de gemeente Midden Groningen om de zorg over het zitgedrag van kinderen te bespreken. Ook de gemeente ziet het belang in van het verbeteren van het zitgedrag van de kinderen om zo klachten te voorkomen en de leerbaarheid van kinderen te vergroten. De gemeente heeft een subsidie beschikbaar gesteld waarmee de Kinderoefentherapeuten van oefentherapie Hoogezand een traject aan kunnen bieden op alle basisscholen in de gemeente. Er zal een interactief lesprogramma voor zowel de leerkrachten als de leerlingen aangeboden worden. In het programma zal aandacht worden besteedt aan de schrijfhouding, luisterhouding en aan de zithouding achter de computer en tablet.